Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Black Note - Adagio



Adagio, 6mg, KF4 Tobecco Clone, Kanthal D 0.28mm, 2.5mm MC, 1.83Ω, Nakamitchi

Το Adagio μας προσφέρει την μοναδικά γλυκιά, ελαφρά πικάντικη και αρωματική γεύση των καπνών Αβάνας, που συμπληρώνεται από πλούσιες και καπνιστές νότες ώστε να δημιουργήσουν μια γεύση εύκολα αναγνωρίσιμη ανά την υφήλιο. Μεγαλωμένα για αιώνες στο υγρό και τροπικό κλίμα της Κούβας, τα καπνά Αβάνας θεωρούνται από τα πιο γευστικά καπνά παγκοσμίως. Το Adagio ως μουσική, υποδηλώνει ένα κομμάτι το οποίο παίζεται αργά. Και κολλάει απόλυτα στη νοοτροπία ενός καλού πούρου, καθώς αυτό καπνίζεται αργά, καθόλου βιαστικά και με ηρεμία, σχεδόν σαν ιεροτελεστία.
Τα καπνά Αβάνας αποτελούνται από διάφορες ποικιλίες κυρίως σκούρων καπνών, τα οποία όμως παίρνουν τις χαρακτηριστικές τους γεύσεις από το μικροκλίμα της εκάστοτε περιοχής. Είναι γνωστό ότι σε ένα πούρο παίζει ρόλο κάθε φύλλο καπνού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, είτε είναι στο γέμισμα, είτε στο τύλιγμα, είτε στο δέσιμο. Εκτός από τις περιοχές, ιδιαίτερο ρόλο παίζει και το σημείο του φυτού από το οποίο προέρχεται, κορυφή, μέσο, πλάγια και βάση. Όλοι αυτοί οι συνδυασμοί, είναι που κάνουν τα πούρα Αβάνας αυτό το είδος πολυτελείας που άλλοι συχνότερα, άλλοι σπανιότερα απολαμβάναμε ως καπνιστές. Από αυτά, συμπεραίνω και περιμένω έντονες γεύσεις πούρου, που περιλαμβάνουν φυσικές νότες πιπεριού, σοκολάτας, μπαχαρικών, κακάο, καφέ είτε κατά μόνας, είτε σε συνδυασμούς.

Σε αυτό το μπουκαλάκι η μυρωδιά είναι αρκετά έντονη. Ελαιώδης σε μεγάλο βαθμό, θυμίζει αρώματα από καπνά την ώρα που ξεραίνονται στον ήλιο. Αφού κατέληξα στον KF4 γι αυτό το υγρό, ήρθε η ώρα να το τιμήσω. Περισσότερο λοιπόν μου έκανε εντύπωση η αίσθηση και τα συναισθήματα που προκαλεί αυτό το υγρό παρά η γεύση του. Θα ξεκινήσω όμως από το δεύτερο. Υπόγλυκο σε κάποια σημεία, δεν θυμίζει σε τίποτα αυτού καθ’ αυτού τη γεύση που παίρνουμε από ένα πούρο. Αντίθετα, θυμίζει Virginia σε κάποια σημεία, χωρίς όμως αυτό να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του. Στο στόμα αφήνει την ξηρή αίσθηση και σημεία καψίματος, όπως ακριβώς αφήνει και ένα πούρο, ενώ οι γήινοι τόνοι του και τα πολύ καλά κρυμμένα αρώματα ιωδίου και ελάχιστης αμμωνίας, μπερδεύουν ευχάριστα τον ουρανίσκο του ατμιστή και τον κάνουν να απορεί αν αυτά τα αρώματα προέρχονται από βουνό ή από παραθαλάσσιο ταβερνάκι. Το χτύπημά του είναι πολύ δυνατό για εξάρι υγρό, και είναι ιδιαίτερα αισθητό στη ρινική εισπνοή και στα πλάγια της γλώσσας. Η ρινική του εισπνοή παραπέμπει σε αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι ενώ στην εκπνοή από τη μύτη καταλαβαίνουμε εύκολα μια αρκετά πικρή και ψημένη μυρωδιά, θυμίζει πολλά λιαστά εδέσματα. Η παραγωγή ατμού είναι παραπάνω από την αναμενόμενη ενώ σαν επίγευση, μένει ένα ευχάριστο κάψιμο στο στόμα, καθώς και κάποια συναισθήματα. Είναι ένα υγρό το οποίο σε ταξιδεύει. Από ένα σκοτεινό και μοναχικό δωμάτιο, όπου μπορεί κάποιος να απολαμβάνει το πούρο του παρέα με το αγαπημένο του ποτό και ένα βιβλίο, ως το αγαπημένο του παραλιακό ταβερνάκι, που έχει επιλέξει για μια ήρεμη απόδραση μακριά από τη ζέστη και τον πανικό μιας καλοκαιρινής εξόρμησης. Προσωπικά, νομίζω ότι είχε ηρεμιστική δράση πάνω μου. Το άτμισα στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας και με έκανε να χαμογελάσω. Θα συμφωνήσω με την περιγραφή που προτείνει να το απολαμβάνουμε αργά, σε χαμηλούς ρυθμούς και με κατεβασμένους πολλούς διακόπτες. Είναι και ένα από τα δωδεκάρια που είχα δοκιμάσει, και τότε δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Τα ανεκτά για μένα επίπεδα των 6mg νικοτίνης, με βοήθησαν να δω κάτω από την επιφάνεια αυτού του υγρού και να απολαύσω αυτά τα αρώματα και τις κρυφές νότες που αναδύονται αργά αλλά επιβλητικά από τον ατμό του. Και εδώ θα αναφέρω δύο αλλαγές που πιστεύω ότι θα το έφερναν στην κορυφή των καπνικών γεύσεων. Θα ήθελα λίγο, ελάχιστα λιγότερο κάψιμο στο στόμα και στη γλώσσα και κάπως πιο έντονη την γεύση του καπνού κατά τη διάρκεια της τζούρας. Ίσως όμως το δεύτερο να χάλαγε την ήρεμη μαγεία η οποία σε κυριεύει όταν το ατμίζεις με ηρεμία. Ίσως να σου χαλούσε αυτή ακριβώς την ήρεμη κατάσταση στην οποία πρέπει να βρίσκεσαι για να το απολαύσεις πραγματικά. Το πήρα μαζί μου και σε ελαφρά βραδινή έξοδο και παρά την ωραία παρέα που έκανε στο τσιπουράκι μου και τους διάφορους μεζέδες, δεν μου εμφάνισε εκείνα τα στοιχεία που με ενθουσίασαν. 98/100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου